Monday, May 09, 2011

IKONKU SEPANJANG HAYAT….


YA, RASULULLAH
ASSALAMU’ALAIKUM KEPADA SAHABAT2 YANG MENGUNJUNGI BLOG SAYA…..TERIMA KASIH
KALI INI SAYA AKAN MEMBICARAKAN TENTANG SATU TAJUK YANG MELIBATKAN PERKAITAN INSAN LAIN DENGAN HIDUP KITA. “ IKONKU SEPANJANG HAYAT ” ITULAH TAJUK YANG AKAN SAYA KETENGAHKAN UNTK KALI INI…
SAYA PASTI SETIAP ORANG YANG PERNAH HIDUP DI DUNIA INI MEMPUNYAI IKON MASING-MASING. IKON ADALAH CERMINAN KITA TETAPI IA TERLETAK PADA DIRI INDIVIDU LAIN.
SEBAGAI SEORANG YANG LAHIR DALAM AGAMA ISLAM, KITA  SEPATUTNYA DAN WAJIB MENJADIKAN NABI KITA, NABI MUHAMMAD SAW SEBAGAI IKON KITA. BAGINDA TELAH MENGORBANKAN HIDUP BAGINDA UNTUK MEMASTIKAN KITA  LAHIR DALAM AGAMA ISLAM YANG SEJAHTERA SERTA AMAN DAN DAPAT MELAKUKAN IBADAH KEPADA ALLAH DENGAN TENANG DAN TENTERAM.
BAYANGKAN JIKA KITA LAHIR DALAM KELUARGA BUKAN ISLAM. ADAKAH KITA DAPAT MEMASTIKAN YANG KITA DAPAT MENJADI SEORANG ISLAM SEBELUM KITA MENINGGAL DUNIA?? AYUH KAWAN-KAWAN, MARILAH KITA KEMBALI CELIK DAN LIHATLAH PENGORBANAN MANUSIA TERAGUNG SEPANJANG ZAMAN. DALAM SEBUAH BUKU YANG TERKENAL ‘THE100’ KARYA MICHAEL HART. HASIL KAJIANNYA YANG BELIAU TELAH CATATKAN DALAM BUKU INI MENUNJUKKAN BAHAWA MANUSIA YANG PALING HEBAT DALAM MUKA BUMI INI ADALAH MUHAMMAD SAW KERANA TELAH BERJAYA MEMBAWA SATU KEPERCAYAAN AGAMA YANG MELIPUTI SELURUH ASPEK-ASPEK KEHIDUPAN DUNIA. DAN BELIAU JUGA TELAH MEMBENARKAN BAHAWA ISLAM BUKAN CIPTAAN MANA-MANA INDIVIDU YANG PERNAH WUJUD DI DUNIA INI.(ciptaan Allah SWT)
KITA TIDAK DAPAT NAFI KAN LAGI KEAGUNGAN NABI MUHAMMAD. MARI SAYA BAWAKAN SATU CONTOH YANG MUDAH TETAPI AMAT TIDAK LOGIK BAGI INDIVIDU LAIN YANG HIDUP DI DUNIA INI. KITA, SETIAP TAHUN AKAN MERAIKAN MAULIDUR RASUL IAITU HARI KELAHIRAN BAGINDA. PELIK…MANA ADA DALAM DUNIA INI KITA MALAH SELURUH DUNIA MERAI DAN MENYAMBUT KELAHIRAN MANUSIA YANG TELAH WAFAT LEBIH 1400 TAHUN DAHULU?? KECUALI BAGINDA RASULULLAH SAW…

APABILA BERCAKAP MENGENAI RASULULLAH…KITA PASTI TIDAK AKAN TERLEPAS DARI MEMBICARAKAN TENTANG SYAFAAT BAGINDA.TAHUKAH SAUDARA-SAUDARA SEKALIAN, NABI MUHAMMAD TAK PERNAH LUPA BERDOA UNTUK UMAT2NYA(KITA) DAN AKAN BERUASAHA UNTUK MEMBERI SYAFAAT KEPADA  KITA!! TETAPI KITA LUPAKAN BAGINDA, KITA MASIH MENJADIKAN AHLI SUKAN, ARTIS MALAH INDIVIDU YANG MEMBAWA KITA KE LEMBAH MAKSIAT JUGA, TURUT KITA JADIKAN SEBAGAI IKON HIDUP…NA’UZUBILLAHIMINZALIK. SAHABAT SEKALIAN,NABI MUHAMMAD CUBA SEDAYA UPAYA UNTUK MEMBERI SYAFAAT KEPADA KITA PADA HARI AKHIRAT KELAK HINGGAKAN SESIAPA YANG BERNAMA MUHAMMAD AKAN DIKELUARKAN DARI NERAKA LEBIH AWAL. KITA AMAT PERLUKAN SYAFAAT BAGINDA PADA HARI MAHSYAR KELAK UNTUK MASUK KE SYURGA KERANA NABI PERNAH BERSABDA BAHAWA SEORANG YANG MEMPUNYAI PAHALA SEBANYAK PAHALA 70 ORANG NABI PON  BELUM TENTU AKAN BERJAYA MNYEBERANGI TITIAN ASSIRAT…
SAUDARA2 KU, ADA SATU HADIS MENYATAKAN BAHWA NABI PERNAH BERKUMPUL BERSAMA-SAMA PARA SAHABAT BAGINDA. KEMUDIAN BAGINDA BERTANYA KEPADA PARA SAHABAT. “WAHAI SAHABAT2 KU, TAHUKAH KALIAN SIAPAKAH YANG PALING MULIA DI SISI ALLAH.”PARA SAHABAT TERDIAM. LALU  SEORANG SAHABAT BERKATA, “MALAIKAT YA RASULULLAH.” BAGINDA BERKATA, “YA, MALAIKAT. MEREKA MULIA KERANA MEREKA SENTIASA BERTASBIH DAN SUJUD KEPADA ALLAH. TAPI BUKAN ITU YANG AKU MAKSUDKAN.” PARA SAHABAT TERDIAM KEMBALI. TIBA2 SEORANG LAGI SAHABAT BERKATA, “PARA NABI YA RASULULLAH.” BAGINDA MENJAWAB, “YA, PARA NABI MEREKA MULIA KERANA MEREKA ADALAH UTUSAN ALLAH DI MUKA BUMI INI. TAPI BUKAN ITU YANG AKU MAKSUDKAN.”
PARA SAHABAT TERTANYA-TANYA. SEORANG SAHABAT YANG LAIN BANGUN DAN BERKATA, “APAKAH KAMI YANG MULIA ITU YA RASULULLAH.” BAGINDA BERKATA, “TENTULAH KALIAN MULIA  KERENA KALIANLAH YANG PALING DEKAT DENGANKU DAN KALIAN YANG MEMBANTUKU MEMPERJUANGKAN ISLAM. TAPI ADA YANG LEBIH MULIA DARI KALIAN.”
BAGINDA  LALU MENUNDUKKAN WAJAH BAGINDA LALU MENITISKAN AIR MATA DI HADAPAN PARA SAHABAT. MEREKA BERTANYA KEPADA RASULULLAH, “MENGAPA KAU MENANGIS WAHAI RASULULLAH??”. BAGINDA MENGANGKAT WAJAH BAGINDA YANG DIBASAHI DENGAN AIRMATA SUCI LALU BERSABDA, “WAHAI SAHABATKU, TAHUKAH KALIAN SIAPA YANG MULIA ITU. MEREKA ADALAH MANUSIA- MANUSIA YANG LAHIR SELEPAS  LAMA KEWAFATANKU, MEREKA TAK PERNAH MELIHATKU DAN AKU TAK PERNAH MELIHAT MEREKA. MEREKA AMAT MERINDUIKU DAN AKU AMAT MERINDUI MEREKA………  MEREKALAH UMATKU.”
LIHAT SAHABAT SEKALIAN, NABI TELAH MEMULIAKAN KITA, MERINDUI KITA, WALAUPUN NABI MUHAMMAD TAK PERNAH MELIHAT KITA. APAKAH KITA TELAH MERINDUI BAGINDA?. ATAU KITA SUDAH MELUPAKAN  RASULULLAH?
WAHAI SAHABAT2 KU, MARI KITA BERTANYA KEPADA DIRI KITA….
SUDAH BERAPA LAMA KITA LEKA TERHADAP RASULULLAH ??
SUDAH BERAPA LAMA KITA LALAI DARIPADA BERSELAWAT KEPADA BAGINDA ??
SUDAH BERAPA LAMA KITA LUPA KEPADA RASULULLAH ??
SUDAH BERAPA LAMA KITA MENINGGALKAN NABI MUHAMMAD JAUH DARI HATI KITA ??

MARI KITA INGAT DAN MENGINGATI RAKAN2 KITA BAHAWA NABI MUHAMMAD AMAT MERINDUI KITA MELEBIHI SEGALA MAKHLUK DI DUNIA INI.
BERJANJILAH KEPADA DIRI KITA UNTUK MENJADIKAN NABI MUHAMMAD SAW SEBAGAI IKON KITA SAMPAI AKHIR HAYAT.
INGAT…..KITA MUNGKIN INSAN YANG PALING BERTUAH, TETAPI KITA JUGA BARANGKALI INSAN DAN UMAT YANG PALING LALAI…SAYA BERHARAP SAUDARA2 AKAN MENJADIKAN SELAWAT KEPADA NABI MUHAMMAD SEBAGAI RUTIN HARIAN YANG WAJIB….SALAM.
ALLAHUMMASOLLI’ALA MUHAMMAD WA ‘ALA AALIHI WASOHBIHI WASSALAM….No comments: